Visie en werkwijze

Openblik vindt het belangrijk om op een positieve en speelse manier een bijdrage te leveren aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van mensen van alle leeftijden.


Openblik heeft een eigen werkwijze ontwikkeld waarin wordt gestreefd naar een symbiose tussen fantasie en realiteit. Sprookjesachtige personages worden afgewisseld met een realistische weergave van de innerlijke belevingswereld van de betrokkenen. Verschillende emotionele thema’s/onderwerpen worden uitvergroot of geïsoleerd om zo de deelnemers, betrokkenen en uiteindelijk het publiek een andere kijk op hun alledaagse werkelijkheid te geven.

Werkwijze

De projecten komen tot stand door een intensieve samenwerking met kinderen, jongeren en/of ouderen waarbij de gelijkwaardigheid tussen de amateurs en professionals centraal staat. Deze werkwijze vormt een belangrijk onderdeel van de identiteit van Openblik.
Een ander deel wordt gevormd door de speelse vorm waarin het traject met de kinderen, jongeren en/of ouderen wordt omgezet tot interactief ervaringtheater voor jong en oud. Theater waarbij het publiek zelf een avontuur beleeft en een verwonderend deelnemer is.

Natuurlijk groeiproces

Het grootste deel van de voorstelling wordt niet vooraf geschreven maar komt tot stand tijdens het werkproces, dus bij de samenwerking met de deelnemers en bij improvisatie met de amateurs en professionals. Met deze werkwijze ontstaat een intieme, verrassende en persoonlijke voorstelling die zowel tot nadenken stemt als ontroert.

Ervaring

Deze werkwijze heeft voorstellingen opgeleverd die door een groot publiek werden gewaardeerd. Dit heeft Openblik de kans gegeven zich verder te ontwikkelen als creatieve organisatie.